Mi a küldetésünk?
– Ugyanaz, ami Vape42.hu-ként is volt. A megváltozott piaci helyzetben is jóhírünket megtartva ellátni a majdani kezdőket és a vapereket a mindenkori legjobb eszközökkel és e-liquidekkel.

Mit nevezünk elektromos cigarettának?

Az elektromos cigaretta áll egy akkumulátorból és egy porlasztóból. A porlasztóba e-liquidet töltünk és kb. 150-220 Celsius fokon elporlasztjuk. Nincs égés, ezért gőzről és nem füstről beszélünk.

A porlasztóba más anyagot (pl. alkoholt, szárított növényeket) tölteni tilos, mi a nikotint és/vagy a mozdulatot szeretnénk pótolni.

Mit jelent a vaper szó?
– Angol eredetű szó, az elektromos cigaretta használókat szokás ezzel illetni.

Az ecigis.hu csapata is e-cigarettázik?
– Igen, csapatunk szenvedélyes vaperek közössége. Igényesnek tartjuk magunkat, kíváncsiak vagyunk minden újdonságra, és kutatjuk a legjobb megoldásokat, hogy minél nagyobb élvezettel hódolhassunk szenvedélyünknek. Mindazonáltal fontosnak tartjuk a mértéktartást és az ésszerűséget. Az elektromos cigaretta szerintünk legyen megfizethető, működjön kifogástalanul, és legyen fenntartható, ugyanakkor elhagyható szokás.

Az elektromos cigaretta egészséges?
– Nem, hiszen az emberi tüdő lélegzésre való. A friss levegőn kívül belélegzett bármilyen más anyag valószínűleg nem tesz jót az egészségnek.

Az elektromos cigaretta káros?
– Igen, azonban a Brit Közegészségügyi Hivatal álláspontja* szerint ártalomcsökkentésről beszélhetünk a hagyományos cigarettával összevetve, az elektromos cigaretta 95%-al kevésbé káros. M. Russell sokat hivatkozott mondása szerint “Az emberek a nikotin kedvéért dohányoznak, de a kátrányba halnak bele.” A nikotin maga nem okoz rákot. Az elektromos cigaretta csak akkor képez gőzt mikor használatban van, a hagyományost meggyújtjuk és ha szívjuk, ha nem, ég, és ezzel passzív dohányzásra kényszeríti környezetünket.

A véleményünk természetesen az, hogy a dohányzással kell összehasonlítani, hiszen azt váltja fel és annál nagyságrendekkel kevésbé káros. Ha ideje engedi, van lehetőség elmerülni a témában.

Az elektromos cigaretta leszoktató eszköz?
– Az elektromos cigaretta az általunk ismert leghatékonyabb leszoktató eszköz, amennyiben a leszokás alatt a hagyományos cigarettáról való leszokást értjük. A használói közösség tagjainak beszámolói alapján az eszközre való sikeres áttérés és a hagyományos cigaretta használatának végleges elhagyása nagyon magas arányú. Az elektromos cigarettát mégsem nevezhetjük leszoktató eszköznek, hiszen ilyen besorolást csak az illetékes hivatal adhat. Az elektromos cigaretta tehát nem leszoktató eszköz.
Tanácsoljuk, hogy amennyiben képesnek érzi önmagát arra, hogy bármilyen segédeszköz nélkül is leszokjon, tegye meg úgy. Az elektromos cigarettázás egy rossz szokás, mely szenvedéllyé válhat.

Hol szabad elektromos cigarettázni?
– 2016. május 20-tól ott, ahol a dohányzás is megengedett.

Milyen e-cigit használjak?
– A választott eszköz kapacitása és teljesítménye álljon összhangban a korábbi dohányzási szokásainkkal – annak gyakoriságával, és a fogyasztott cigaretta nikotintartalmával. A korábban “gyengébb” dohányosok válasszanak kisebb teljesítményű eszközt, és alacsonyabb nikotintartalmú e-liquidet, míg azoknak, akik korábban “erős” dohányosok voltak, nagyobb teljesítményű, nagyobb kapacitású eszköz, és magasabb nikotintartalmú e-liquid javasolt a sikeres átálláshoz. Az eszköz használati gyakorisága, és a fogyasztott e-liquid nikotintartalma később egyaránt csökkenthető.

Milyen nikotin erősséget válasszak?
Fontos kérdés. Először a a slukkolási módot (kicsit lejjebb tárgyaljuk) érdemes tisztázni, tüdőre slukkoláshoz 6mg/ml fölé nem célszerű menni. Békés slukkolgatáshoz az alábbi táblázat ad segítséget:
10 szál/nap fogyasztásig: max 6mg
10-20 szál között: kis teljesítményű (eGo méret és alatta) eszközzel 12mg, komolyabb eszközzel 6mg
20 szál napi fogyasztás felett: kis teljesítményű (eGo méret és alatta, bár ilyen mértékű fogyasztás mellett nagyobb teljesítményű elektromos cigarettától várható inkább a tartós siker) eszközzel 18mg, komolyabb eszközzel 12mg

Milyen összetevőket tartalmaz az utántöltő folyadék?
– Az e-liquid összetevői lehetnek a propilén-glikol, a glicerin, aromák és opcionálisan a nikotin (ezek a hagyományos cigarettákban is megtalálhatóak), esetleg víz, alkohol. A nikotintartalom jellemzően mg/ml egységben van megadva.

Össze szabad keverni több különböző e-liquidet?
– Hogyne, bátran. Remek hűsítő málna kreálható pl. a Raspberry és a Menthol összemixelésével. Ha esetleg túl erősnek bizonyul a választott e-liquid, akkor higítsuk fel gyengébbel. Ha a 18mg erősséggel túl lőtt a célon, akkor ugyanannyi 0mg hozzáadásával 9mg erősséget kapunk.

Mennyi e-liquidet fogyaszt egy vaper?
– Amennyi jól esik. Személy- és eszközfüggő. Az általunk ismert legtöbb e-liquidet fogyasztó felhasználó napi adagja 20ml. Az átlag valahol 2 és 4 ml között lehet (ez egy becslés).

Tüdőre vagy slukkolgatva?
– A slukkolási mód két jól elkülönülő iskolája. Közvetlen tüdőre slukkolás a vízipipázáshoz hasonlóan történő belélegzés, míg a slukkolgatás az a módszer, ahogy a legtöbb dohányos a cigarettát szívja, békésen pöfékelve, szájba slukkolva, majd onnan letüdőzve. A technikai háttér is eltér, tüdőre alacsony ellenállású porlasztót használunk nagy levegőlukkal, nagy teljesítményen, mely nagy fogyasztással is jár. Slukkolgatni zártabb levegővel, magasabb ellenállású porlasztóval érdemes. Tüdőre slukkoláshoz nem ajánlott 6mg erősségnél magasabbat használni.

E-cigaretta mellett dohányzik-e a vaper?
– Jellemzően nem. A tipikus vaper azonnal drasztikusan csökkenti az elszívott hagyományos cigaretta mennyiségét és néhány nap után teljesen el is hagyja. De természetesen akadnak kivételek, olyanok, akik pl. csak vezetés közben, autóban használnak elektromost.

Van az elektromos cigarettázóknak közösségi portáljuk?
– A legtöbb regisztrált felhasználóval rendelkező magyar fórum a www.ecigiforum.com webcímen érhető el és néhány Facebook csoport is többezer tagot számlál.

Legismertebb magyar nyelvű Youtube csatornák készülékbemutatókkal, hasznos tanácsokkal: Darth Vaper és Ecigi tesztek.

Olcsóbb az e-cigi, mint a hagyományos cigaretta?
– Minden lehetőségünk meg van rá, hogy olcsóbb legyen. Az eszközök megvásárlása kezdetben egy viszonylag nagyobb költséget jelent, a későbbiekben viszont rendszeres kiadásunk már csak az e-liquid, és az elhasználódott alkatrészek beszerzésével lesz. Kevés vapernek van csak egyetlen eszköze, más az e-liquid íze minden porlasztóból és egyébként is érdemes tartalékkal rendelkezni. Aki pedig úgy dönt, hogy minden fellelhető eszközt kipróbál, arra nyilván nagyobb költségek várnak.

Tényleg olyan, mint a hagyományos cigaretta?
– Az elektromos cigaretta gőze állagában, hőmérsékletében hasonló, mint a dohányfüst, mennyiségre viszont a jobb készülékek messze több gőzt termelnek. Ízei sokkal szerethetőbbek, tisztábbak. Rendszerint édeskés alapízzel rendelkezik, de lehet a fanyarabb, dohányfüsthöz hasonló aromákkal hasonló hatást is elérni, mint amit a dohányzásnál megszoktunk. A gőz lágyabb és selymesebb, mint a füst. A zárt helyiségekben az aroma illata kis időre megmarad, viszont ruhánk, tárgyaink nem lesznek büdösek tőle, kezünk, fogaink nem szineződnek el. Tudni érdemes, hogy nem létezik X vagy Y cigaretta márka ízét pontosan visszaadó e-liquid, az égő cigarettapapír kesernyésségét ne keressük az e-liquidekben, minden felhasználónak magának kell megtalálnia kedvencét.

Azt hallottam, hogy sok törődést igényel. Tényleg gyakran kell szerelni?
– Igényel törődést. A csatlakozókat 1-2 hetente tisztítani érdemes és a patronokban a kazánok (porlasztófejek) 1-2 hét után elhasználódnak, cserélni kell őket, eközben nem igényel túl sok odafigyelést, csak tölteni kell és használni. Mindenki megtalálhatja nálunk az igényeinek megfelelő eszközt.

A cigaretta kinézetű készülék tényleg nem olyan jó, mint egy nagyobb típus?
– A cigaretta formájú eszközök akkumulátora kisebb, ebből kifolyólag rövidebb a töltésenkénti üzemidejük. Ezeknél egy egész napra minimum 2 db akku szükséges egy erős dohányosnak a folyamatos használathoz. A nagyobb készülékek akkumulátora akár 2-3 napig is kitart. A gőzmennyiség, az íz intenzitása viszont javarészt a porlasztón múlik. A kicsikhez olyan patronokat ajánlunk, ami elegendő gőzt képes előállítani anélkül, hogy az akkumulátor üzemidejét jelentősen csökkentené. A kisebb, cigaretta formájú eszközöket elsősorban azoknak ajánljuk, akik korábban kevesebb, és/vagy gyengébb cigarettát fogyasztottak.

Tényleg robbanásveszélyes?
Pont annyira, mint a mobiltelefonok, ugyanolyan lithium-ion akkukról beszélünk. Az általunk árusított készülékek műszakilag bevizsgált eszközök, akkumulátoraink el vannak látva a megfelelő védelmi elektronikával. Túlterhelés és rövidzárlat esetén sem tesznek kárt a felhasználóban. A híradásokban hallott történetek esetében házilag készített készülék akkumulátora forrt fel vagy iPad töltővel töltöttek 2 Ampert kezelni nem képes készüléket. Mindkettő kerülendő, tartsuk be a használati utasítást.

Csábító a Vaterán, Jófogáson kapható 6000mAh akkuk ára, győzzük le a kísértést, messze túlzó adatok ezek, számunkra nem csak használhatatlanok, de veszélyesek is ezek az akkuk. A megfelelő kapacitás (mAh) megfelelő áramtűréssel (Amper) kell párosuljon, kizárólag eredeti, minőségi, márkás (LG, Samsung, Sanyo, Sony) cella alkalmas céljainkra. A 2016. májusában kapható legnagyobb kapacitású cella a legelterjedtebb 18650 méretben 3500mAh kapacitású.

Allergia, túladagolás, mellékhatások

Egy erős dohányos kezdő is gyakran köhög az első e-slukkoktól, nem kell megijedni, a gőzfürdőben is köhög a dohányos eleinte, hamar el fog múlni.
A felhasználók kb. 1-2%-a PG allergiában szenved, ami fogínyvérzésben, fogfájásban, fejfájásban, viszkető kiütésekben testesül meg leginkább. Hasonló jelei lehetnek az aroma-allergiának, ha valaki érzékeny pl. a fahéjra, az e-liquidben találhatóra is érzékeny lesz. A nikotin másképp “hasznosul”, szívódik fel, mint az analóg cigaretta esetében, eleinte könnyen “túlszívja” magát a felhasználó, szédülés, fejfájás a jelei. A nikotin hamar kiürül a szervezetből, nincs különösebb teendő, tegyük félre az eszközt egy órára. Ennél súlyosabb esetben forduljunk haladéktalanul orvoshoz. Mellékhatásai inkább az elhagyott cigarettának vannak, egy erős dohányos hirtelen leszokása igen kellemetlen tünetekkel is járhat, pl. szapora szívverés, gyengeség, izzadás. A legtöbb elektromos cigarettára áttért felhasználó vitalitása gyors javulásáról számol be.

Néhány gyakori kifejezés:
– vaper: elektromos cigaretta felhasználó
– analóg, akusztikus cigaretta: hagyományos dohánytermék
– cloud chaser: szó szerint (gőz)felhőkergetés, a minél nagyobb gőz élvezete. Divatos, fiatalos, ám a laikusokat gyakran irritáló módja az elektromos cigarettázásnak.
– TH (téhá): torokhatás, a slukkolás közben a torokban érzett, sokak által kellemesnek tartott karcos érzet.
– PG (pégé): propilén glikol. Az e-liquid hígabb, az ízeket jobban kihozó és TH-ért felelős alkotója. Néhányan allergiásak rá, nekik magas VG tartalmú e-liquidet kell választaniuk.
– VG (végé): növényi glicerin. Az e-liquid sűrűbb, nagyobb gőzt eredményező alkotója. A kettő elterjedt keverési aránya 50:50 vagy inkább a VG van túlsúlyban.
– mentes liquid: 0mg, azaz nikotin tartalom nélküli folyadék
– patron: az a része az elektromos cigarettának, amibe a folyadékot töltjük
– kazán, porlasztó(fej): a patron lelke, ez tartalmazza az izzószálat, amit a gomb megnyomásával felfűtünk. Időnként cserélni szükséges, tartós rossz, égett íz az elhasználódás jele.

– subohm: 1.0 Ohm alatti ellenállású porlasztó használata

– drip tip: szipka

– drippelés: a szó maga csepegtetést jelent. A tank nélküli patronokat nevezzük drippernek, közvetlenül a fütőszálra csepegtet a felhasználó néhány csepp e-liquidet. A pepecselés miatt viszonylag kevesen űzik, ám sokak szerint az elektromos cigarettázás legjobb élményét nyújtja.

– VW, variwatt: már középhaladó szintű készelélkeknél is tudjuk szabályozni a teljesítményt, amivel a patronunkat meghajtjuk. A helyes beállításra nincs törvény, patron, e-liquid és felhasználófüggő. Kezdjuk 8 Watton használni és emeljük 1 Wattonként a teljesítményt a legjobb élmény eléréséig. Ha túl nagy teljesítményt állítunk be égett ízt fogunk tapasztalni, vegyünk vissza pár Wattot.

– TC (temperature control): hőmérsékletszabályozás. A koncepció a különféle fémeknek azt a tulajdonságát használja ki, hogy hő hatására változik az ellenállásuk. Ez a változás fémenként eltérő, matematikai képlettel leírható, hőmérsékletben kifejezhető. A komolyabb készülékek birtokában vannak e tudásnak, ami úgy foglalható össze, hogy beállítunk egy hőmérsékletet és efölé nem enged szabályozni a készülék. Így nem égetjük meg kazánunkat, vattánkat és minimalizáljuk a felszabaduló károsanyagokat is. Ha szeretne elmélyülni a témában (nem feltétlen szükséges, a felhasználó megtalálja interneten a bővebb információkat), itt olvashat bővebben, regisztráció szükséges.

Tippek, trükkök, problémamegoldás:

Ha nem működik az elektromos cigaretta, annak általában 2 oka van:
A. Nyomja a gombot, de nem világít a gomb LEDje -> aktív a gombzár, nyomja meg ötször a gombot 2 másodpercen belül. A felvillanó LED skála jelzi a zsebzár kikapcsolását.
B. A gomb nyomásakor világít a LED, de nem izzít -> az eGo/eVod akkumulátor (a mi Economy akkunk és hasonlók) középérintkezője beesett, és így nincs kontakt. Tekerje le a patront és egy kisolló vagy csavarhúzó segítségével pár tized milliméternyit gyengéden billegtesse kijjebb az akku középérintkezőjét. Tekerje vissza a patront, az esetek zömében ezzel orvosoltuk a bajt.

Égett ízt ad a patron -> vagy elöregedett a kazán, ami normális jelenség, használattól és patrontól függően átlag 1-3 hetet bírnak a kazánok, vagy kevés e-liquid jut a kazán belsejébe. Ez utóbbi túl sűrű e-liquid esetén vagy téli mínuszban megeshet.

Megoldások:
A. Patrononként 1-2 csepp víz hozzáadását javasoljuk a sűrű e-liquidekhez.
B. Üvegszálas alsó vagy felső fűtőszálas patron esetén egy csipesz segítségével húzzon ki egy elemi szálat a kazánból, annak is a felső fertályából. A folyadék szállítását végző üvegszál elemi szálakból áll, egy ilyen elemi szál vastagsága kb. 0.2mm.

Folyik a patron -> túl híg a használt folyadék (nyári melegben hígabb a folyadék) vagy elöregedett, esetleg hibás a kazán. Használjon 60VG/40PG vagy 70VG/30PG összetételű utántöltőt, ne vásároljon olyan helyről, ahol ezt az összetételt nem tüntetik fel.
Az is megeshet, hogy az alkatrészek nincsenek megfelelően összetekerve ill. hiányzik egy szilikontömítés, ellenőrizze az interneten található képeken, hogy minden alkatrész megvan-e.

Megrepedt a patron -> amennyiben ez nem fizikai hatás következménye, akkor ennek oka általában az, hogy a plexiből készült patronokat repeszti néhány aroma, az ismertebbek: fahéj, citrom, menthol, alma, szegfűszeg, kóla. Ezek használatát mellőzzük plexitankban, be kell szerezni üvegpalástos porlasztót, ha ragaszkodunk ezekhez az ízekhez.

Nem érez ízeket: vagy az elhasználódott kazán az oka, vagy az “ízvakság” néven emlegetett jelenség, ami időnként (főleg megfázás esetén) mindenkinél jelentkezik. Javaslatunk az, hogy igyon sokat, váltson ideiglenes mentholos e-liquidre, pár nap és minden rendben lesz. Persze jó minőségű e-liquid nem árt.

Jó tanácsok:
– már a kezdetektől ügyeljen arra, hogy szervezetébe a szokásosnál nagyobb mennyiségű folyadékot vigyen be, egyszerűbben fogalmazva: igyon sokat! A dohányzás abbahagyásával a felhalmozódott méreg távozni kezd szervezetünkből, a sok folyadék segít ebben. Fontos megemlíteni, hogy az e-liquid alapanyagai is szárító hatásúak.
– lelkiismeret furdalás nélkül kóstolja meg a hagyományos cigarettát, két nap után már csodálkozni fog, hogy ez az íz eddig nem zavarta.
– tartson kéznél papírtörlőt, papír zsebkendőt. Tartsa tisztán eszközeit, melyek bizony időnként némi e-liquidet fognak kibocsátani magukból. A nikotin a bőrön keresztül is felszívódik, az e-liquid a ruhán foltot hagyhat.
– ne adja fel könnyen, keresse azt az eszközt, e-liquidet, ami élményt nyújt. Meggyőződésünk, hogy létezik ilyen mindenki számára.

* https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review